Mesekönyv, amit kedvelnek a gyerekek

A felcseperedő gyermeknek irdatlan igénye van arra, hogy mesekönyv segítségével átlássa a szerény emberi kötelékeket, szimpatizáljon a vitézekkel, és felismerje a rosszakarókat

Mesekönyv - A mesekönyvből ki lehet emelni részleteket, amiket aztán rajzként, vagy plakátként a ifjonc viszontláthat. Ily módon a népszerű mesebeli mintaképét, vagy mesebeli helyét mindig láthatja.

A mesekönyvek tartalmát minimum olyan jól lehet illusztrálni, akárcsak megalkotni magát a fabulát. A meseillusztráláshoz gyermeki látásmód és jó érzelmi adottságok kellenek, amelyekkel azonosulni lehet a gyermeki lélektan rejtelmeivel.

A népmesék az egzisztenciális bajokat mindig tömören és nyilvánvalóan fogalmazzák meg. Így a csemete a mondanivaló lényegével szembesül, míg a bonyolultabb cselekmény csak összezavarná a gyereket. A mesekönyv minden stádiumot egyszerűsít. Alakjait határozott vonallal alkotja meg, a részletek közül csak a legfontosabbakkal foglalkozik. Szereplőiben hangyányi az egyéni vonás, inkább típusokat képviselnek. Sok modern mesetörténettel ellentétben, a mesékben a rossz éppúgy jelen van, mint az erény. A jó és a rossz többé-kevésbé minden mesében alakot ölt valamelyik szereplőben, és megnyilvánul cselekedeteiben, mint ameddig mindkettő jelen van az életben és minden emberben is. Ez a kettősség hordozza azt az erkölcsi problémát, amelynek megoldásáért harcolni kell.

A mesekönyvben szereplő vitézek bőrébe bújva éli meg a vészt, a megmenekülést, az jókedvet a bánatot, küzd az igazságért, és nyeri el megérdemelt jutalmát - vagy büntetését. Mesekönyv adatokért kattintson erre a weblapra. A kicsikben így rögzülnek az erkölcsi tanulságok. A mesék nem csak szórakoztatnak, hanem jelentős részben nevelnek is: az életről tanítanak, érzelmi kapaszkodókat adnak és segítik a személyiség fejlődését.

Címkék: mesekönyv

Forrás: meseld.hu, 2017-01-17 17:59